gerilim ikileyici devre

gerilim katlayıcı
Gerilim İkileyici Devre

Devre AC/DC konvertör olarakta isimlendirilebilir. AC giriş voltajı 2 adet kondansatör ve diyot ile 48 volt DC voltaja yükseltilmektedir. Ancak boşta iken 67 volt DC gerilimi ölçü aletimizle ölçebiliriz. Çıkışa bir yük bağladığımızda gerilim 48 volta düşecektir. Devrede görülen led diyodu bağlarsanız voltaj 64 volta düşecektir.

Ancak belirtmek istediğim önemli bir nokta daha var. Eğer giriş akım değerimiz en fazla 1 amper ise çıkıştaki 48 volt DC. gerilimin en fazla akım değeri 500 MA. olacaktır. Voltaj yükselirken bedelini akım ödüyor :)

Devre farklı devrelerin bir arada çalıştırılmasında faydalı olabilir. Elimizdeki devrenin beslemesi 24 voltluk trafo ile sağlanıyorsa ve bize 48 volt gerekli olur ise ilave bir trafo kullanmadan bu devre yardımyla 48 volt Dc gerilimi elde edebiliriz. Veya 12 volt AC voltajı bu devre ile 24 v.DC. voltaja yükseltebiliriz.

Daha yüksek voltajlarda bu devre kullanılabilir ancak kondansatör voltaj değerlerini yükseltmek gerekir. Kondansatör kapasitesi arttıkça devrenin veriminin de arttığını belirteyim.

Gerilim üçleyici ve dörtleyici devrelerde mevcut. Onlarıda ileriki zamanlarda yayınlayacağım. Burada anlaılan bilgiler onlar için de geçerli.

Gerilim üçleyici ve gerilim dörtleyici devre için
tıklayınız...

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

dc motor yönü değiştirme devresi

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme