ledler

Led Nedir?
Elektrik ampulünün icadından bu yana, aydınlatmada en büyük devrimdir. Teknik olarak ışık yayan yarıiletken diyotlara led denir. Çalışmaları için az akım gerektiğinden ve uzun ömürlü olduklarından sıkça kullanılan devre elemanlarından biridir. Ledin ışık yaymasındaki prensip elektronların enerji kaybının ışık enerjisi olarak yansımasıdır. Ledler yüksek gerilime maruz kalmadıkça yani normal kullanım şartları altında 100.000 saat boyunca ışık üretirler, bu da aşağı yukarı 11 yıla denk gelmektedir. İçeriğinde kullanılan maddeye göre çeşitli renklerde ışıma yapmaktadırlar. Led rengine göre 2 ila 4 volt civarında ışık yaymaya başlarlar. En fazla 4 volt ters voltaja dayanabilirler. Uzaktan kumandalarımızın uç kısmında bulunan ledlerde infiraruj led olarak isimlendirilerler. Ancak onların ışığını insan gözü algılayamaz.



Bir ledin temel yapısı aşağıdaki gibidir. Işımayı sağlayan P ve N tipi maddeden oluşmuş bir tel, bu teli koruyan ve ışımayı düzenleyen plastik kaplama, uzun ve kısa bacak yani anot ve katot. Ledlerin standart olarak uzun olan bacağı Anot yani ( + ) uç, kısa olan bacağı Katot yani ( - ) uçtur.

Çift renk veren ledlerin çalışma prensibi de normal ledlerde olduğu gibidir. Tek fark çift anot bulundurması buna bağlı olarak istenilen renge göre uygun bacağın aktif duruma getirilmesidir.





Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

dc motor yönü değiştirme devresi

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme