cross bağlantı nedir? nasıl yapılır

İki bilgisayar arasında bağlantı... kurulmak istendiğinde (ağ paylaşımı yada iki bilgisayar arasında veri transferi) yapılması gereken bağlantı tipidir. Cross bağlantını ne olduğunu daha iyi anlamak için A tipi ve B tipi bağlantıları anlamak gerekir. Eğer modeminizden bilgisayarlara dağıtım yapıyorsanız DÜZ bağlantı denilen standart bağlantıyı kullanmanız gerekir.
A TİPİ BAĞLANTI NEDİR
Network kablo sistemlerinde cat-5 ve cat-6 adı verilen kablolar kullanılır. Bu kabloların her iki ucunda RJ-45 jak takılı durumdadır. Dünyada standart olarak Atipi bağlantı kullanılır. Ancak ülkemizde genelde B tipi bağlantı kullanılır. Aşağıda 1den 8 e kadar bağlanması gereken renklerin sıralaması verilmiştir. (soldan sağa) Kablonun ucundaki iki jaka aynı bağlantı yapılır.
RJ-45 jakın 1 nolu pini: yeşil-beyaz
2 nolu pin : yeşil
3 nolu pin : turuncu-beyaz
4 nolu pin : mavi
5 nolu pin : mavi-beyaz
6 nolu pin : turuncu
7 nolu pin : kahve-beyaz
8 nolu pin : kahve
B TİPİ BAĞLANTI NEDİR
Ülkemizde daha fazla kullanılan bağlantı şeklidir. RJ-45 jaka yapılması gereken bağlantı soldan sağa aşağıda sırasıyla verilmiştir. Kablonun ucundaki iki jaka aynı bağlantı yapılır.
RJ-45 jakın 1 nolu pini : turuncu-beyaz
2 nolu pin : turuncu
3 nolu pin : yeşil-beyaz
4 nolu pin : mavi
5 nolu pin : mavi-beyaz
6 nolu pin : yeşil
7 nolu pin : kahve-beyaz
8 nolu pin : kahve
CROSS BAĞLANTI NASIL YAPILIR:
Cross bağlantı yapmak için bir cross kabloya ihtiyacınız olduğunu düşünelim. Yapılması gereken kablonun bir ucundaki jaka A tipi bağlantı, diğer ucundaki kabloyada b tipi bağlantıyı uygulamaktır. Cross kablomuz hazır.
DÜZ BAĞLANTI NEDİR NASIL YAPILIR:
Modem çıkışınızdan bilgisayarlara veya çoğaltma amacıyla Hup'a kablo bağlamanız gerektiğinde yapmamız gereken bağlantı şeklidir.Cat-5 veya cat-6 kablomuzun her iki ucunda da A tipi bağlantıyla rj-45 jakları irtibatlandırarak düz bağlantıyı elde edebiliriz.
Aynı yöntemle kablolarımızın her iki ucundaki jaklara B tipi bağlantıyı uygularsak yine düz bağlantıyı elde etmiş oluruz.
Videolu anlatımlar için buraya tıklayınız...

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

dc motor yönü değiştirme devresi

chrome ile programsız video nasıl indirilir

fan aspiratör motoru dönüş yönü değiştirme