telefon santrallerinin yıldırım ve şimşek etkilerine karsi korunması

telefon santralinin yıldırım etkilerine karşı korunmasıDaha önce varistörler ve parafudrlar hakkında bir yazı yayınlamıştım. Bu yazıda gerçekten faydalı bilgiler içerdiği için blog arşivine eklemek iyi olur diye düşündüm.

Yazıyı teknomerkez.net web sitesinden Mehmet Yılmaz hazırlamış. Konuyla ilgili arkadaşların işine yarayacaktır.

Telefon Santrallerinin Yıldırım ve Şimşek Etkilerine Karşı Korunması

Mehmet Yılmaz
mehmet.yilmaz@teknomerkez.net



Özellikle açık arazilerde kurulan telefon santralleri yıldırım ve şimşeklerden kaynaklanan etkilere açıktır. Bu etkilere karşı alınan tedbirlerin başında varistör ile hatlardan gelen elektriksel etkileri toprağa akıtma işlemi vardır. Bu işlemde kullanılacak varistör en az 130 Volt olmalıdır. Ayrıca santralın topraklaması da yeterince iyi olmalıdır. Bu yazıda kullanılan iki yöntem gösterilmektedir.

Birinci Yöntem:

Varistör ile kısadevre yapma ve toprağa akıtma yöntemidir. Devrede kullanılan VR1 varistörü ile hat kısa devre edilmekte, VR2 ve VR3 varistörleri ile toprağa akıtma işlemi gerçekleştirilmektedir.

varistör ile koruma devresi

İkinci Yöntem:

PTC ve Varistör ile topraklama yöntemidir. PTC'nin ısıyla doğru orantılı olarak direnci değişir. Yani ısı artıkça direnci artar, ısı azaldıkça da direnci azalır. Bu devrede varistörün topraklamasıyla meydana gelen ısının ortaya çıkardığı direnç ile etki azaltılmaya çalışılmaktadır.


varistör ve ptc ile koruma

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site