hublar siviçler

HUBLAR:

Bilgisayar ağ sistemlerinde, ağa bağlanacak bilgisayar sayısını arttırmak için kullanılan 4, 16, 24, 48 portlu olabilen çoğaltıcılardır. Aynı zamanda repeater olarakta kullanılabilirler. Konunun sonunda repeater bağlantı anlatılacaktır.

Genel olarak 2 bölümde incelenebilirler:

  1. Normal Hublar

  2. Kontrol edilebilen hublar (siviç olarak isimlendirilirler)


1-NORMAL HUBLAR:

Küçük yerel ağlarda ve evlerde kullanılan tipleridir. Basit olarak ağ dağıtımı yapılmak istendiğinde kullanılırlar. Direk olarak patch kablo ile (cat-5li rj45) bilgisayar veya modemden bağlantı yapılabilir. Kurulum gerektirmez. Tarayıcı IP sinin otomatik olarak algıla seçeneğine ayarlanmasıyla devreye girer.






24 portlu bir hub önden görünüşü

2-KONTROL EDİLEBİLEN HUBLAR (SİVİÇLER)

Akıllı siviçler olarakta isimlendirilirler. Büyük yerel ağlarda kullanılırlar. Hafızalarına yazılım atılarak port kontrolü,sınırlandırmalar, veya yetkilendirmeler yapılabilir. Fiber optik kablo girişleri sayesinde çok yüksek hızlarda çalışabilirler. Fiber optik çıkışları ile başka siviçleri besleyebilirler. Rj-45 Port çıkışına normal hupta bağlanabilir. Konsol girişleri ile direkt olarak bir bilgisayara patch kablo ile bağlanabilirler.









5 portlu bir hub önden görünüşü


REPEATER BAĞLANTI (TEKRARLAYICI)

Ağa bağlanacak bilgisayarın cat-5 cat- 6 kablosu en fazla 90 metre olmalıdır. 50 metreden sonra hissedilen hız kayıpları olmaktadır. Her 90 metreye bir hub atılarak hız kayıpları meydana gelmeden uzak mesafelere ağ bağlantısı ulaştırılabilir. Burada kablo bağlantısı için kullandığınız bağlantıda önemlidir. A tipi ve B tipi hakkında ayrıntılı bilgiler için tıklayınız.


Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site