pic16f876 ile pil batarya şarj devresi

pic16f876 ile pil batarya şarj devresi


Erol Tahir Erdal tarafından hazırlanmış projede 2 adetten 8 adete kadar pil şarj edilebiliyor. Kaliteli bir şarj devresi. Aşağıda devre ile ilgili açıklamalara bakabilirsiniz.

Proje için gerekli hex, bas, pcb ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki linkten indirebilirsiniz...

Pil şarj devresi dosyalar download

pcb Üsten görünüş ve pcb

pcb
Çizimleri büyük görmek için üzerlerine tıklayınız...

Yukarıdaki devre 2 adet ile yaklaşık 8 adet pile kadar pil paketlerini otomatik olarak şarj edebilmektedir. Programın ilk çalıştırılmasını müteakip SET butonuna basılır. Ayar butonuna basılarak kaç adet pil şarj edileceği programa girilir ve tekrar SET tuşuna basılarak Şarj işlemi başlatılır.
Şar akımı 700 ma dolayında olup . Hesap mantığı aşağıdaki şekildedir;
formül hesaplamalar
Ancak LM317 nin verebileceği maksimum akım 1 Amper (1000 ma) olup hesaplamada bu değerin göz önünde tutulması veya yerine 3 amperlik olanının kullanılması gerekir.
Sistem hızlı şarj mantığı ile çalışmaktadır. Bu durumda 1 amperlik (1000 ma) pilleri yaklaşık 1,4 saat , 2000 ma lik pilleri ise 2,8 saat içinde şarj edebilmektedir. Sistemin çalışma mantığı aşağıdaki şekildedir.

1. öncelikle devreye bir pil bağlı olup olmadığı kontrol edilir.

2. Voltun üzerindeki değerler pil varlığını gösterir. Pillerin boş olma durumu düşünülerek kontroldan önce 1 sn süre ile bir şarj akımı verilir. Bu konumda Her iki LED off konumundadır. 2. Şayet devreye bir pil bağlı ise pilin stabilize olması için 30 sn. süre ile beklemeye alınır. Bu konumda Kırmızı LED ON yeşil led ise OFF konumundadır.

3. Bu süreden sonra yaklaşık 4 dakika süre ile pile %20 şarj akımı uygulanır. Bu konumda Kırmızı led ON yeşil led ise Flaş Konumundadır.

4. Bu süreden sonra pile tam şarj akımı uygulanır. Bu konumda her iki led FLAŞ konumundadır.

5. Pillerin dolmasını müteakip pillere TRIKLE şarj adı verilen %4 oranında standby şarjı tatbik edilir. Bu pillerin bağlı kaldığı sürece boşalmamasını sağlar. Bu konumda Kırmızı led OFF yeşil led ON konumundadır.
Pillerin dolmasını müteakip şarj voltajı ve akımı otomatik olarak kesilir. Kesme noktasının tepiti hem negatif Delta V sistemine hemde şarj sonunda pillerin ulaşması gereken voltaja göre yapılmaktadır. Bu sistemde piller tam doluma ulaştıktan sonra şarj işlemine devam edilmesi halinde belirli bir süre içinde pil başına 10 mv düşme başlar. Bu düşme sağlandıktan sonra pillerin şarjı kesilmelidir. Bu noktadan sonra şarja devam edilmesi halinde piller ısınmaya başlayacak ve bozulma başlayacaktır.
Devre LM317 nin akım takipçi yöntemi ile bağlanması şeklinde gerçekleştirilmiş olup bu sayede şarj voltajı pil adedine göre otomatik olarak ayarlanmaktadır. Devre tamamı ile denenmiş olup başarı ile çalışmaktadır.

fonksiyonlar

Kolay Gelsin
ETE (Erol Erdal)
Yararlanılan Kaynaklar:
LM3647.pdf ‘Şarj Kontrol sistemi
http://www.batteryuniversity.com/partone.htm
http://www.angelfire.com/electronic/hayles/charge1.html

Yorumlar

  1. sayın erol bey ben yeni başladım fazla bilgisayardan anlamam şarj cihazı şemalarını ve basılı devrelerini indirdim basılı devre kertlerını yaptırdım ama 16C711 LCD ekrenlı Programını 16F876 LCD ekranlı şaraj cihazı programını bulamadım bunların programını ve bunlarla ilgili başka döküman varsa bunları ve lcd ekranlıda kullandığım programı lcd ekranlı olmayan şarj devresindede kullanabilirmiyim bana yardımcı olursan çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Devre için gerekli hex kodu ve diğer dosyalar yukarıda ki baskıdevre çizimlerinin üstüne eklendi. Pic16f876'ya hex kodunu yüklemek için brenner8 gibi bir programlayıcıya ihtiyacınız var.
    Buradaki programlama devreleri işinize yarayabilir. Veya elektronikçilerden belki programlatabilirsiniz. Buradaki devrede pic16f876 ve bir lcd mevcut. 16c711 hakkında bilgim yok, kolaygelsin...

    YanıtlaSil
  3. abi saolun ben elektronik elektronik lise 2. sınıf lazım oldu saol

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar , yukardaki çizimde Lcd'nin 3. bacağı boşta kalmış görünüyor, fakat Hex ve diğer dosyalar için verilen küçük linkteki çizimlerde Lcd'nin 3. bacağı Pic'in 21. ayağına bağlantılı gösterilmiş. Acaba bunlardan hangisi doğrudur ? Birde cehaletimi bağışlayın , bu PILSARJ876.bas ve PILSARJ876.hex nedir , bunların ikisinide Pic'emi yükleyecez? Bu konularda yardımcı olursanız sevinirim.
    İrfan KiLLi

    YanıtlaSil
  5. Baskıdevre çizimi doğru. 3. pin boşta değil sanırım bir trimpot bağlı. Bahsettiğniz dosya içinde pic16f876 için bilgiler içeren bir çizim. Bas kodu kaynak kodudur. Bu kodu pic basic pro ile açabilir kodları inceleyebilirsiniz. Pic içinede hex kodunu yüklemelisiniz.

    YanıtlaSil
  6. ya kardeşim bu devreyle ilgili ayrıntılı bibilgi için msn adresimi kaydedermisn bitirme projesi için buna benzer bi devre kurmamız gerekiyor yardımcı olursan çok sevinirim ersmol_35@hotmail.com

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site