bobin kondansatör metre LCmetre devresi


Pic 16f84 ile gerçekleştirilmiş bir LC metre. 16c61 veya 16c84 ile de devre kurulabiliyor. Sayın Hüseyin Karagöz tarafından uygulama gerşekleştirilmiş. Emeği geçenlere teşekkür ederim...
Ayrıca Hüseyin Karagöz'ün kişisel web sayfasını ziyaret etmenizi öneririm. Çok güzel projeler mevcut.
Uygulamanın ayrıntılarına ve gerekli dosyalara aşağıdan ulaşabilirsiniz...
Devre için gerekli dosyaların alternatif linkleri:
LCM.zip
LCM_c84.zip
LCM_f84.zip
Aşağıdaki yazıdan da hex dosyalarını indirebilirsiniz...

Devre şemasını büyük görmek için resime tıklayınız...
Hazırlayan: Hüseyin Karagöz
Kaynaklar:
http://www.antrak.gov.tr (Ankara telsiz ve radyo amatörleri kulubü derneği web sitesi)
http://ta3en.site40.net (Hüseyin Karagöz kişisel web sayfası)
electronics now dergisi haziran 1996 sayısı
ANTRAK SİTESİNE VE BARBAROS BEY’E ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.L/C Metre (L=bobin-C=kondansatör) PIC 16F84 uygulamalarında bu ay PIC tabanlı bir L/C metre yapımını tartışacağız. Bir endüktans/kapasite ölçüm aleti bobin ve kondansatör içeren devrelerle çok sık karşılaşan biz radyo amatörleri için vazgeçilmez bir ekipmandır. Fakat vazgeçilmez olduğu kadar da pahalı ve ayarları dolayısıyla yapımı oldukça zordur. Amatör elektronikçilerin hayatını kolaylaştıran PIC işlemcileri burada bir kez daha imdada yetişiyor. Ele alacağımız L/C metre PIC16C61, PIC16F84 veya PIC16C84 mikroişlemci kullandığı için ölçümle ilgili her ayrıntıya daha da önemlisi kalibrasyonun otomatik olarak yapılmasına olanak tanır. PIC L/C metre bobin ölçümünde 0.001 – 100 uH, kapasite ölçümünde ise 0.010 pF – 1 uF ‘a kadar ölçüm yapabilmektedir. Ölçüm aralığı otomatik olarak seçilir ve gösterge düzeni buna göre ayarlanır; en kötü şartlarda hassasiyet %3 olup 4 haneye kadar ölçülen değer görülebilmektedir. Gösterge olarak 7 segmanlı klasik göstergeler yerine daha modern ,az akım çeken 16 karakter alfanümerik bir LCD gösterge kullanılmaktadır. L/C metre örnekleme hızı 4 ölçüm/saniyedir. Şimdi devreye bir göz atalım: L/C metrenin kalbi şemanın solunda görüldüğü gibi LM311’li bir osilatordür. Bu osilatörün fonksiyonu LM311 voltaj karşılaştırıcısı yardımıyla L1, C1 bobin-kondansatör ikilisinin rezonans frekansında kare dalga üretmektedir. LM311 çıkışındaki kare dalga PIC mikroişlemcisinin REAL TIME CLOCK/COUNTER bacağına girilir. Bu bacak bir sayıcı, zamanlayıcıdır. PIC kare dalganın frekansını bulup işleyerek kapasite bobin değerlerini hesaplar. Eğer osilatörü L/C metrenin kalbi olarak nitelersek PIC de beyni diyebiliriz. PIC olarak devre şemasında PIC 16C61 gösterilmiştir.
LCM_C84.ZIP içindeki assembler veya .hex dosyasını kullanarak PIC 16C84 ile de devre çalıştırılabilir. Aynı durum LCM_F84.ZIP dosyasının kullanımı ile PIC 16F84 için de geçerlidir. LCM.ZIP ise PIC 16C61 için gerekli dosyaları içerir. Dolayısıyla üç adet işlemci seçeneğimiz var, hangisini temin edebilirseniz onu kullanabilirsiniz. L/C metrenin fonksiyonlarında işlemci farklılıkları bir değişiklik getirmez. PIC 16C84 veya PIC16F84‘ü programlamak için gazetemizin eski sayılarından temin edeceğiniz çok basit programlayıcı devre şemasını ve yazılımını kullanabilirsiniz. PIC16C61’in hem temini güç hem de bu programlayıcı ile programlanması mümkün değildir. Devrenin çalışma prensibi ve orijinal makaleye erişmek isteyenler için Kaynak: ELECTRONICS NOW sayı JUNE1996 . Webde de derginin adresini bulabilirsiniz. Şimdi'de devreyi gerçekleştirken dikkat edilecek noktalara değinelim. Devreyi aşağıdaki baskı devre ve yerleşim planını kullanarak sorunsuzca yapabilirsiniz. Devre gerçekleştirilirken dikkat edilecek en önemli nokta otomatik kalibrasyonda yardımcı eleman olan L1- 68 uHenry ve C2-1000pF / %2 toleranslı elemanların tam değerinde ve özelliğinde olmasıdır. Bunun dışında devre oldukça basit ve kolayca monte edilecek özelliktedir. RY1 röle reed röledir ama kritik olmayıp küçük 5 Voltluk kontakları doğru bağlanacak herhangi bir röle kullanılabilir. PIC kristali 4Mhz dir. LCD gösterge modülü olarak SHARP firmasının LM16155 tipi göstergesi hem özellik hem de bacak bağlantıları açısından uygundur. Bu LCD gösterge BİMEL şirketinden temin edilebilir. Bimel net adresihttp://www.bimel.com.tr LCD kontrast trimpotunu (R6) baskılı devreye eleman tarafı yerine lehim tarafından monte etmenizi öneririm zira tersinde LCD altında kalmakta ve ayar zorlaşmaktadır. Tuş takımı kritik olmayıp TUNİK firmasının tuş takımları kullanılabilir. Tuşların görevleri sırasıyla:
S1 = GÜÇ anahtarı , S2 = L, bobin ölçme, S3 = C,kondansatör ölçme, S4 = Sıfırlamadır. S1,S2,S3 ayrı ayrı basınca takılan tipten, S4 ise bas-bırak tipinde olmalıdır. Entegreler ve özellikle soket kullnamak yararlı olur. LCD için dişi – erkek tek sıra konnektör kullanılabilir. Çalıştırma ve Kullanma: Devreye enerji vermeden dikkatlice kontrol edip kısa devre olasılığının olmadığına ve elemanların doğru yerinde takılı olduğundan emin olun. L ve C tuşlarının basılı olmamasına dikkat edin. Güç tuşuna basıp devreye enerji verince 10 saniye boyunca LCD göstergede WAIT yazısı görülür. Bunun amacı PIC osilatörünün ve devrenin ısıl kararlılığa ulşması için zaman kazanmaktır. Ardından CALIBRATING yazısıyla otomatik kalibrasyon prosesinin başladığı belirtilir. READY yazısı size cihazınızın ölçüme hazır olduğunu belirtir. Eğer çok küçük değerlerde elemanlar ölçecekseniz elemanı takmadan mutlaka sıfırlama tuşu ile devreyi sıfırlayın aksi takdirde ölçüm değeri üzerine ölçü uçlarının kapasitesi eklenir. Ölçüm uçları olarak çok kısa (2-3 cmlik) krokodil kullanılabilir. READY yazısından sonra L veya C tuşuna basarak ilgili ölçümü seçebilirsiniz. Kalibrasyaon sırasında eğer L veya C tuşlarından biri basılı ise SWITCH ERROR yazısı sizi uyarır. Takılan bobin bozuksa veya bobin değilse NOT AN L size elemanın arızalı olduğunu, takılan kondansatör kısa devre ise NOT A C size elemanın arızalı olduğunu anlatır. Devre enerji verildiğinde göstergede hiçbirşey yazmıyorsa kontrast trimpotu (R6) ilk başvuracağınız yer olmalıdır. Gösterge altındaki JU1 jumperı devrenin ölçüm aralığının gösterilişini değiştirir. Bunu deneyerek görebilirsiniz. TA2CBA Barbaros Aşuroğlu E-Mail:
ta2cba@www.antrak.org.tr URL: http://www.antrak.org.tr/~ta2cba







Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site