Varistör ve parafudr hakkında bilgiler

1-Varistör:

Uçlarına uygulanan voltaj değerine bağlı olarak, direnci değişen elemandır. İngilizce; “Voltage Dependent Resistor” sözcüklerinin baş harflerinden oluşan VDR olarak tanımlandığı gibi, aynı anlamda “Voltaja Duyarlı Direnç” olarakta anılmaktadır. Elektronikte kartların besleme girişlerine paralel olarak bağlanırlar. Elektrik tesisatımızdaki voltaj dış etkenler nedeniyle (yıldırım düşmesi, hat arızaları vb.) yükseldiğinde direnci düşmekte ve hattaki voltajı sıfırlamaktadır. Bunun sonucu olarak sigorta veya otomat atmaktadır. Yüksek voltaja maruz kalan varistör artık kullanılamaz hale gelir ve yenisi ile değiştirilmesi gerekir. Aşağıda varistör kullanılmış 220 volt ile led yakma devresi görülmektedir.

Resim 320volt.com sitesinden alıntıdır. Devre şemasını büyük görmek için resime tıklayınız...
Çok çeşitli voltajlarda çalışan varistörler mevcuttur. (11-14-17-25-130-230-275-300-420 volt gibi) Aynı zamanda dc veya ac voltajlada çalışabilmektedirler. Aşağıdaki linklerden varistörler hakkında hazırlanmış web kataloglarına ulaşabilirsiniz.

Varistör katalog

Varistör katalog 2

2-Parafudr:
Bir varistör türü olan parafudr ise yüksek gerilim hatları ile toprak arasına bağlanarak yıldırım düşme durumunda yıldırımın yüksek akımını üzerine alır ve trafo gibi hassas elemanları korur. Aşağıda evler ve işyerleri için kullanılabilecek elektrik tesisatına bağlanan bir parafudr görülmektedir.
Diğer uygulama alanıda telekomünikasyon sistemleridir. Telefon hatlarında yıldırım düşmesi nedeniyle yüksek gerilimler oluşabilmektedir. Bunun sonucu olarak, telefon hatlarına bağlı telefon, fax, modem gibi cihazlar arızalanabilmektedir. Parafudr hatlarda gerilim yükselmesini mani olur ve cihazlarımızın arızalanmasını engeller. Tepki süresi nanosaniyeler mertebesindedir. Aşağıda telefon data hatlarına bağlanan bir parafudr resmi görülmektedir.



Aslında telefonların elektronik kartlarında gerilim yükselmelerine karşı varistör kullanılmaktadır. Ancak gerilim yükselme durumunda varistörle beraber telefon güç katıda zarar görmektedir. Bu nedenle parafudr kullanarak hatlarımız genel bir koruma altına alınmalıdır. Aşağıda ki linkten Legrand firması tarafından hazırlanan parafudr rehberini indirebilirsiniz. Türkiye’deki yıldırım düşen bölgeler ve düşme sayısı hakkında çok faydalı bir istatistikte mevcut .

Prafudr rehber download
alternatif link:
Parafudr rehber download

Yorumlar

  1. blogdaki tüm dosyalar erişim engellenen google sites dizininde olduğu için indirme işlemini aşağıdaki linkteki yollardan biriyle gerçekleştirebilirsiniz.

    tarayıcınızın adres çubuğuna yapıştırınız.

    http://elektroinfo.blogspot.com/2009/06/google-sitesa-erisim-engellendi.html

    YanıtlaSil
  2. sağolun çok işime yaradı dosyayı indirdim link sağlam.

    YanıtlaSil
  3. Siz sağolun. Link sağlam ama alternatif link erişim engellenen bir alanda. Herkes tarafından indirilemeyebilir. Bir dönem böyle bir sıkıntı yaşamıştım...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site