rayken ek malzemeleri - ısı büzüşmeli makaronlar

ISI BÜZÜŞMELİ MAKARONLAR (RAYKEN)
Makoron, kablo eklerini dış etkenlerden korumak için muhafaza sağlayan ek malzemelerine verilen ortak isimdir. Alçak gerilim, orta gerilim ve yüksek gerilim için imal edilmiş çeşitleri mevcuttur. Burada iletişim kabloları için kullanılan ısı büzüşmeli silikonlu makaron diğer bir adıyla raykenden (Isı ile büzüşme teknolojisinin kaşifi olan Raychem den gelmektedir ve saygın bir firmadır.) bahsedilmektedir.
Yer altı iletişim kabloları çeşitli nedenlerle zarar görebilmekte hatta kopabilmektedir. Bu gibi durumlarda kablo tamamıyla değiştirilmek yerine ek yapılır. Kablo yeraltında olduğu için ek kısımları çok iyi izole edilmelidir. Bu nedenle ısı büzüşmeli makaron kullanmak en iyi yoldur. Hem hava ile irtibatı keser hem de içerisindeki sıvı silikonun ısıtıldıktan sonra donmasıyla sert bir tabaka oluşturmaktadır. Aşağıda paketi içerisinde rayken ek malzemeleri görülmektedir.


Makoronun ekli bölüme nasıl uygulanacağı paket içerisindeki klavuzda ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Aşağıda ki resimde genel bir anlatım mevcuttur.



12 nolu resimde aliminyum zırh eke giydirilir.
13 nolu resimde silikonlu zırh eke giydirilir ve metal tırnak ile 2 ucundan tutturulur.
14 nolu resimde silikonlu zırhın ısındıktan sonraki hali görülmektedir. Dikkat ederseniz yeşil noktalardan oluşan zırh artık tamamıyla siyahlaşmış durumdadır. Bir önemli noktada zırhın her noktasını eşit ısıtmak, ısıyı pürmüzle dengeli dağıtmaktır. Aksi takdirde zırh parçalanabilir.
15 nolu resimde ise dengeli bir şekilde ısıtılan makaronun son hali görülmektedir. Artık soğutulmaya bırakılılabilir. Güzel yapılmış bir makaron (rayken) ekinde yeşil nokta bulunmaz ve ısıdan eriyen silikon zırh kenarlarından taşar.
Paket içerisinde ayrıca alimunyum bant, ekranlama kablosu, nem alıcı madde temizleyici mendil ve birden fazla kablo aynı ek içerisinde bulunacaksa birbirinden uzaklaştırmak için plastik bir parça bulunmaktadır. Alimunyum bandı kablonun ek içinde kalan plastik kısımlarına yapıştırmalıyız. Bu sayada kablo zarar görmez. Ekranlama kablosu genelde sarı renkli olur ve ucunda sivri bir parça bulunur. Bu malzemeyi yer altı kablomuzun aliminyum zırhlarına bir pense yardımıyla sıkıştırmalıyız. Böylece kablomuzun kopan aliminyum ekranlama zırhına elektriki olarak devamlılık sağlamış oluruz.
Nem alıcı malzemeyi ek boncuklama işlemi bittikten sonra zırh içine koymalıyız. Bu sayede makaron ısıtılırken oluşan buhar emilmiş olur.
ISI BÜZÜŞMELİ MAKARON NASIL AÇILIR:
Daha önce yapılmış bir eki açarak başka noktalara hat vermeniz gerektiğinde makaronu açmanın en iyi yolu ısıtmaktır. Zırh dengeli bir şekilde ısıtıldıkça genleşir ve bir noktadan sonra yırtılır ve içindeki silikonla birlikte boşalır. Bu yöntemle kablolara ve boncuklara en az zarar verilmiş olur.
Ek boncukları hakkında bilgiler için tıklayınız…
ISI BUZUSMELİ MAKARONLAR için burayı tıklayınız...

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site