güç tüketimi hesabı

elektrik güç tüketimi hesaplaması
GÜÇ WATT=VOLT X AMPER formülünden istediğimiz cihazın gücünü hesaplayabiliriz. 220 volt ile çalışan bir cihazın gücünü hesaplamak istersek amperini (çektiği akımı) ölçüp 220 volt ile çarpmalıyız. Tabi şebeke voltajını da ölçmek daha sağlıklı bir sonuç almamızı sağlar.

Bir cihazımız var ve 1 saatte ne kadar elektrik harcadığını hesaplamak ve parasal karşılığını öğrenmek istersek ne yapmalıyız. Öncelikle elektrik faturamızı incelememiz gerekiyor. Faturamızda birim fiyat yazan kısım 1000 wattlık bir cihazın 1 saatte harcadığı elektrik tutarını gösteriyor. Ancak bu birim fiyata KDV. Enerji fonu, TRT payı, Bel.Tük.Vergisi sonradan ilave ediliyor. Anlıyacağınız iş biraz hesap yapmaya zorluyor insanı.

Peki gerçek birim fiyatı nasıl hesaplarız. Faturada tüketim kısmının karşısında bir fatura döneminde harcamış olduğunuz elektriğin kilowatt olarak karşılığı yazılıdır. Bu oran evler için 150 veya 200 kw civarındadır. Ödemeniz gereken Fatura tutarınızı bu tüketim oranına bölerseniz gerçek birim fiyatınızı bulursunuz. Tüketim oranını son endeksten ilk endeksi çıkararakta bulabilirsiniz. Bir örnekle açıklayalım:

Diyelimki 28 ytl tutarında bir elektrik faturanız geldi. Tüketim miktarımız 150 kw olsun. 28 / 150 = 0,18 YTL yani birim fiyatınız 18 kuruş.

Şimdi 1000 wattlık bir cihazımızın 1 saatte harcadığı elektriğin 18 kuruş olduğunuda öğrenmiş olduk.

Yorumlar

Popüler Yayınlar:

grup priz ara kablo yapımı

gsm sinyal seviyesi asu dbm nedir

chrome ile programsız video nasıl indirilir

elektrikli fırın devre bağlantı şeması

dc motor yönü değiştirme devresi

elektronik malzeme komponent karşılık online site